Familjen åker till Afrika – på motorcykel

Den kommande valborgsturen till Petrozavodsk i ryska Karelen blir något av ett test inför drömresan.
Då kan Carola och Harry Ölmhagen i Stöcke se hur deras modifierade motorcyklar klarar extrema vägförhållanden.

Sommaren 2005 skall de förverkliga sin drömresa genom Afrika tillsammans med sönerna Herman, 8 år, och Oskar, 12 år.     Resan görs självklart på motorcykel.
– Vi tycker om att tänja på gränserna och söka nya utmaningar, säger Carola och Harry Ölmhagen.
Motorcyklar är deras stora intresse, men dyra mc-resor med övernattningar på hotell är inget för dem.
De väljer i stället att resa enkelt med allt de behöver i bagaget och dela reseupplevelsen med barnen.
Hittills har de valt rätt traditionella mål, men med tiden växer aptiten. Nu pågår planeringen för fullt för Afrikaresan, det äventyr som kommer att ta minst tre månader.
     
SvarsvisitFärden till Petrozavodsk får ingå som en del i den minutiösa planeringen.     Carola och Harry Ölmhagen och lillebror Herman åker på motorcykel till Petrozavodsk samtidigt som storebror Oskar och hans klasskamrater i Stöcke skola tar bussen till samma ställe.
Skolan i Stöcke har sedan några år tillbaka ett samarbete och utbyte med skolan i Petrozavodsk, ryska Karelens huvudstad, som ligger cirka 20 mil från Finlands östgräns.
Elever och lärare från Petrozavodsk var här för en dryg månad sedan och i valborgsveckan åker Stöckeskolans sexor åter en gång på en svarsvisit.
Bara ett begränsat antal föräldrar ryms med på resan tillsammans med lärarna och de 32 eleverna på sexan. Lotten gynnade den här gången inte pappa Harry Ölmhagen som så gärna ville åka med.
     
Ryska rötterCarola och Harry Ölmhagen hämtade sig i alla fall snabbt från besvikelsen för de kom på lösningen som tjänar flera syften. De följer med på motorcykel.     Skolan tar vägen norröver genom Finland till ryska gränsen i Värtsilä. Där träffas bussresenärerna och Ölmhagens som tar en kortare väg med färjan över Kvarken i stället.
Vad som väntar på ryska sidan har Carola och Harry Ölmhagen inte någon klar uppfattning om.
Carola är född och uppvuxen i Jakobstad i Finland och Harry Ölmhagens mamma kom en gång i tiden som flykting från Ryssland. Ingen av dem har ändå tidigare besökt Ryssland.
– Mest ser vi fram emot att träffa de vänner som bott hos oss när skolan i Petrozavodsk varit här på besök.
Men Harry Ölmhagen säger att han med sin bakgrund också känner att han har ett band till allt det ryska. Det tror han kommer att påverka upplevelsen av att resa i Ryssland för första gången.
     
SpecialutrustningCarola kör en Yamaha XT 600 E och Harry kör en BMW Dakar, båda av årsmodell 2003.     Till förberedelserna för Afrikaresan hör att cyklarna modifierats. Standardutrustningen räcker inte för att möta eventuella överraskningar i Afrika. Motorcyklarna behöver till exempel större tank, kickstart, handtagsvärmare och aluminiumväskor.     

BRITA SVEDLUND-HÄSTÖ

 


 

©2004 Västerbottens-Kuriren