Post mc-adventure blues…

Så var det över för denna sommar. “Europa och Marocko MC-Tour 2017”. Under vårt 6 veckor långa mc-äventyr har vi kört våra motorcyklar (Yamaha XT 600 och BMW F650GS Dakar)1150 mil, dvs 11 500km, från Umeå till Warszawa. Plus ytterligare 100 mil, dvs 1000 km, med skåpbil/bil&släp från Warszawa till Umeå. 
Vi har passerat Sverige, Danmark, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Spanien, Andorra, Portugal, Marocko Gibraltar, Italien, Österrike, Tjeckien och Polen. Alltså 14 länder. Cyklarna står i garaget för att få välbehövlig service och reparation. 


När vi planerar ett mc-äventyr börjar det vanligen med att någon av oss får en ide’. Sen brukar det ta ca 15 minuter innan Harry hakar på?. Vi gör en grov ekonomisk kalkyl för att se om det ens är tänkbart och i så fall under vilket tidsperspektiv. Sen går vi igenom vad var och en vill se och uppleva under resan och hur lång tid vi har till vårt förfogande. Vi är båda överens om att vi vill ha ett mål dit vi skall, som i år Marocko. 


Varje kväll under middagen går vi igenom dagens körning och planerar inför nästa dag. Vi får många tips om vackra och intressanta ställen som vi borde besöka. Vi spar tipsen men ofta skulle det ta för lång tid att utforska dem alla under en resa. I år har vi besökt många stora städer vilket vi tidigare valt att undvika. 

Sammanfattning av “Europa och Marocko MC-Tour 2017”:

-För att man kör en ny Mercedes behöver man inte vara en trevlig typ. Inte om man kör en flakmoppe heller. Vi höll på att bli nermejade av rika bilister…men vi såg också flakmoppeförare slåss för en felparkering. 

-Där människor far illa far även djur illa. 


-Även där det är som fattigast finns det de som tar hand om djuren.

-Klassfrågan! Klassfrågan! Klassfrågan! 

-N88 genom Frankrike är en vacker och skönkörd kurvig väg för oss “vanliga” mc-förare som inte tränat enduro, bär sin egen packning och inte “gått på myten om att kurviga vägar är lättkörda och njutbara att ge sig ut på med passagerare och packning”. 


-I spanien fungerar inga bankkort i motorvägarnas betalstationer. Ha cash!

-Spanska långtradare kör 10 km fortare än franska och tyska. Svåra att passera!

-Hetta mellan +40c och +55c är svårt att klara i längden. 

-Vid många franska bensinstationer måste du förbetalda innan du tankar. 

-Älska och använd dina backspeglar ofta! De räddar ditt och andras liv!

 -Italien är fullt av sprickor/repor i längsgående riktning på vägarna. Livsfarligt!

-Räkna med flera tusen i vägtullar på större betalvägar. I Spanien och Italien ca 10skr per mil. 

-Årets fråga:”har du uppkoppling?”

-Använd mobilen utanför EU och räkna med en saftig räkning?

—————————————————————

För 14 år sedan, när vi planerade vår mc-resa genom Afrika, fick Harry “hemsidan”, numera “bloggen” www.olmhagen.se i 50-års present av mågen Björn och Jessica. Tanken var då att närmaste släkten och inbitna mc-äventyrare skulle kunna följa oss. Åren har gått och de som följer oss idag är en härligt brokig skara. Vi vill tacka er för ert engagemang och era peppande inlägg. Även om sommaren snart är över så har vi en lång höst med mycket spännande att se fram emot?. Och “post mc-adventure blues” kommer man lämpligast över genom att hitta nya mål. Vi är helt enkelt övertygade om att äventyr gör oss till bättre människor. 


…och JA! Jag fick mina kakelplattor från Marocko?

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.