Att vi skulle hamna mitt i en revolution…

…var inte direkt något jag tänkt när jag planerade den hemliga resan till Rumänien/Transylvanien. Anledningen till resan var att jag fyllde 50 och ville resa någonstans. Alla resmål jag tänkte på var antingen ställen som bör besökas med mc eller ställen jag inte kände att jag ville bidra med pengar till. Dagligen kommer jag i kontakt med människor som befinner sig i väldigt utsatta situationer. Nattetid passerar tåg med flyktingar från världens krigshärdar. EU-migranter tigger för sitt uppehälle i kylan utanför affärer. Detta kan inte lämna någon oberörd. Jag ville göra något som min själ inte kräks åt, få mera insikter och kanske mogna lite som människa. Jag ogillar överraskningar, men överraskar gärna andra, så jag höll all planering hemlig. Inte ens Harry, som skulle resa med mig, visste vart han skulle. Min kappsäck var full med tandborstar, tandkräm, bindor, kritor och block så han förhöll sig undrande till varför mina grejer var i hans väska. Fundersam var han också över att han skulle ha med både badbyxor och långkalsonger. Barn med respektive och barnbarn mötte oss i Stockholm på Bromma och överraskade med skönsång så det ekade i ankomsthallen. Det blev ett mycket uppskattat besök på ABBA museet och sedan fin födelsedagsmiddag hos Jessica och Björn exakt som jag önskat mig. 

  
Under middagen var det frågesport där gänget fick lista ut vart vi skulle. Ingen var speciellt förvånad över att det var Transylvanien som var destinationen. Att jag hyrt bil så att vi skulle kunna besöka de ställen där EU-emigranterna kommer från, bestiga Omu Peak (11 högsta toppen i Transylvanien) och besöka Drakulas slott hade de däremot inte kunnat räkna ut. 

  
Redan första dagen tog vi oss upp på Omu Peak 2500 m ö h. Ett redigt motionspass kan jag lova. Men belöningen var en enastående utsikt över Karpaternas bergskedja.

  
Födelsedagen ville jag fira med besök på Draculas slott och finmiddag på kvällen. Även om greven själv inte var hemma så var det en spännande upplevelse. Middagen i den grottliknande källaren var jättefin. Harry överraskade mig med topboxen jag önskat mig i så många år (och en ring för alla er som tycker att det lät torftigt med en mc-grej) 🙂

  
Vad vi inte visste var att en brand på en club förorsakat många kloka, politiska rösters död vilket i sin tur utlöste stora demonstrationer i hela Rumänien. Folket ville få ett slut på all korruption och lyckades avsätta den sittande regeringen. Sen uppstod en stor oro bland många över hur det nu kommer att bli. Blir landet styrt av den nationalistiska, främlingsfientliga högern nu eller….?

  
Jag är lika fundersam och möjligen argare än när vi for. Rumäniens romer förtjänar ett bättre öde! EU är för slätstruket i att kontrollera att pengar dom ges ut används som utlovats.

  
Nu när vi vet vilka fantastiska mc-vägar Transylvanien kan erbjuda är det inte alls långsökt att tänka sig att vi packar toppboxar och packväskor med livsnödvändigheter och styr österut inom en snar framtid. Nu vet vi också att vi kan göra skillnad för någon…även om det så är en droppe i havet. 

  

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.