Hur jag som bilist undviker att döda en motorcyklist…

Många bilförare försöker komma undan ansvar för sina mc-medtrafikanter genom att tänka/säga “Det rör inte mig! De syns ju inte! De kör för fort! De är ju så oskyddade!” 

En mycket stor del av de motorcyklister som förolyckas är unga, berusade/drogade killar utan mc-kort på en stulen/lånad mc som de kör för fort. Det är ett samhällsproblem! 

Sen har vi gruppen ansvarstagande, vuxna som kör klokt och som gör sitt bästa i trafiken. När vi drabbas är olyckan i huvudsak förorsakad av bilisten, vilket inte framkommer i media men dock i statistik. Klok bilist frågar sig självklart “Vad kan jag göra?” Här har jag gjort en synnerligen enkel lathund för kloka bilister:

1. Använd blinkers! Det är den lilla spaken på vänster sida om ratten. Att använda blinkers är INTE frivilligt! Om du tror att folk kan läsa dina tankar eller att allt liv kretsar kring dig, kör INTE bil! Sök hjälp!


2. Var tydlig med filkörning när du skall svänga! Speciellt bilar som gör vänstersvängar är stor riskfaktor för mc. 

3. Använd backspeglarna! Ofta! De är INTE sminkspeglar. Dessutom är de tre stycken av en anledning. 


4. Höger körfält, är i regel, det fält du skall befinna dig i! Vänster körfält är till för omkörning! Återgå till höger fält när du kört om. 

5. När du kör om är det nödvändigt att öka farten och köra snabbare än det fordon du skall passera! Går du ut i vänster fil i för låg hastighet blir du en dödsfälla! Detta gäller naturligtvis även när du skall ut på en motorväg. Det heter “accelerationsramp” av en anledning! 

5. Lär barnen tidigt att leka “räkna mc” när ni åker bil. Då kommer både pojkar och flickor att bli intresserade och vara uppmärksamma bilförare senare. 

6. Låt bli telefonen när ni kör! Om ni visste hur mycket tokigt jag ser som mc förare skulle ni bli mörkrädda.

7. Dela vägen! Du som bilförare har ingen självklar äganderätt till vägen! Du delar vägen med: gångare/löpare, inlines/rullskidor, cyklister, mopedister, motorcyklister och allt däremellan. Det kräver kunskap, hänsyn och respekt!


LE! Det är synd att köra ihjäl motorcyklister för de är oftast riktigt trevliga människor! ?

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.