”Speed turista” med motorcyklar är vår grej!

Vi vet vad vi pratar om för vi har 20 års praktisk erfarenhet.

”Speed turism” är som ”speed dating”. Ni vet då man har några få minuter på sig att få så mycket info det bara går om den andre och samtidigt lämna ett så gott intryck det är möjligt.

Vi började redan då barnen var små. Medan vi packade ihop tältet på morgonen förberedde vi dem. ”Idag kommer vi att passera ”Astrid Lindgrens värld”. Ni vet ju att sådana ställen är turistfällor och kostar mycket pengar. När vi passerar vinkar vi alla glatt åt tant Astrid”. Eller ”Idag passerar vi Kolmårdens djurpark. Ni vet ju att vi inte tycker att djur skall hållas inlåsta i parker så vi vinkar till djuren när vi kör förbi”. Jag vill minnas att det var svårast att övertyga barnen när vi skulle passera Disneyland i Paris.

I sommar har vi ”speed turistat” från norr till söder i både Finland och Sverige med stor behållning. Nu tänker många att det måste bli tråkigt och opersonligt att ”bara susa förbi” alla vackra, spännande ställen. Så är det inte.

Vi vet att dagis i Alfta heter ”Framtiden” och ligger olyckligt nära stora vägen.

Vi vet att ”Bergslagsdiagonalen” långa sträckor är ett lapptäcke som blir snorhalt vid regn.

Vi vet att ”mellangatan” finns både i Visby och på Smögen.

Vi vet att Hans-Enar (original som under många år ringt in till alla lyssnaröppna radioprogram) är från Bollnäs, Lill-Babs från Järvsö och Björn Skifs från Vansbro.

Vi vet att i Västernorrlands län kan man köpa en strandtomt med egen bunker.

Vi vet att toaletten på OKQ8 i Ö-Vik och på Kronoparken i Umeå är finast. Att Gulf i Härnösand har färskast och godaste bullarna och att den timrade OKQ8 macken i Mora är vackrast.

Vi vet att det hålls ”Classic car week” i Rättvik varje sommar vecka 31 och

”Amazonrock” i Vansbro i början på augusti.

Vi vet att det pågår ett långvarigt Vägarbete kring Ullånger som tar ner farten betydligt och att i stort sett hela Helsingfors är ett enda stort vägarbete.

Vi vet att Camping Frevisören båtskärsnäs/Kalix har billig camping men dyr mat, att campingen i Helsingfors ligger nästan mitt i stan och att stugor på en åker på campingen i Vansbro kostar 1000skr/natt.

Vi vet av erfarenhet att det blåser efter hela E6.

Vi vet att husen i dalarna är timrade eller röda och gröna. I Västerbotten röda med vita knutar och i Lappland Norrbotten något mera spartanska eller kåtor.

Vi vet att närmsta Yamaha verkstad är i Mora om man är i Vansbro och behöver nytt däck eller få liv i död mc. (Ifall inte “Doktor Harry kan åtgärda problemet)

Det finns två kategorier mc turister: de som gärna fördjupar sig i museer, maträtter och gärna socialiserar i dygn med bofasta och så finns det de som socialiserar i kön till korvmojen, dricker en lokal öl och konstaterar att när museet öppnar är mc’n redan packad och påväg mot nästa mål. För att undvika onödiga slitningar gör man rätt i att kolla med sin partner vilken kategori hen tillhör. Semestern är kort och man vill ju uppleva så mycket som möjligt?????

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.