Radioskugga! – Mozambique/ Chimoio

RodajordenAntligen har vi hittat en fungerande uppkoppling. Vi har passerat Swaziland och nastan hela Mozambique innan vi lyckades hitta en dator. Bilder lyckas vi inte formedla men det kommer i sinom tid.
Gransovergangarna har gatt smartfritt och utan trubbel. Man kunde nastan se lika tydlig skillnad mellan Sydafrika och Swaziland som mellan Finland och Ryssland. Det sager kanske en del. Sydafrika har fina vagar, fungerande bensinstationer, foodmarkets och toaletter. Nar man lamnar landet kommer man in i AFRIKA! Vi passerar fantastiska byar med hyddor och odlingar. Kvinnor som bar vatten pa huvudet, barn pa ryggen och ved i famnen. Vi ser aven man som jobbar. Manga forsoker salja vad som finns att salja hons, getter, ananas eller bildelar vid vagkanten. Vi stannar till ibland for att dricka vatten, camelbacks fungerar inte alltid, och hela byar dyker upp fran ingenstans. Alla vill peta pa oss, fraga varifran vi kommer och vart vi skall. Ar jag verkligen en senoria. Ar barnen pojkar eller flickor.Ibland blir det lite for mycket och for nara och da flyr vi ropandes Chao!
Manniskorna i Swaziland hade humor. De tavlande ofta med oss bredvid motorcyklarna och skojade med pojkarna. Vagen vi korde pa fanns inte pa kartan sa vi hamnde vid gransen till Mozamboque i kvallningen. Det ar nagot man inte onskar sig. Vi fick hjalp av en vanlig tullare att hitta ett Nature reserve. Vi fick kora in genom en gate i andra anden av parken och kora genom med motorcyklarna i skymningen. Det var verkligen en upplevelse! BRANTA UTFORSVAGAR! Jag gjorde det! Fullt av djur som hoppade over vagarna. Lite oklart vilken sort. VI fick ett safaritalt, fardiga uppstallda talt, mitt i nowhereland. Dusch fanns, lyx, ute i buschen. Nar vi val njot av stjarnorna sag vi en enorm skogsbrand vaxa upp framfor oss. Panik! Vi rafsade ihop det nodvandigaste och vande motorcyklarna. Da slocknade den lika snabbt som den uppstatt. Vi formodar att de gjorde en brandgata men radda blev vi. Alla larde sig att ha sina saker under kontroll for omedelbard retrett.

Var forsta camp i Mozambique var ett riktigt aventyr! Det stod 4X4 wheels only pa skylten. Bra tankte vi. Two Wheels har alltid fungerat val… Vi kampade i lossand i 5 km. Det var som att kora pa en beach! Det ni i Jeppis som inte visste att jag kan kora i sand med tung packning. Det visste inte jag sjalv heller. Jag gillar inte sand men i Afrika ar det val oundvikligt. Vi overlevde, tack vare en heroisk insats fran Harry sista biten. Det maste medges att det ar han som vander min tappra fale nar hon ar fullpackad eller nar hon har lagt sig ned for att vila lite. Sjalv orkar jag inte…

Det ar underbart vad man hinner tanka mycket nar man kor sa har. Man skanar manniskor och saker som man inte trodde att man skulle sakna. Har bestamt mig for att ha en stor fest nar jag kommer hem till Umea igen. Jag har alldrig gillat stora fester men nu kanns det riktigt. Jag tror att boysen till och med har saknat skolan fast de inte skulle medge det. Harry har namnt nagot om att han saknar spridarmedel som skulle rena spridarna och hoja oktanen nar man lagger det i bensinen. Raknas det. Bensinen ar valdigt utblandad med paraffin och BMWn gillar inte det. Yamahan sorplar oberort i sig allt jag haller i den. Vi har bra cyklar! Omega olja verkar fungera utmarkt i hoga temperaturer. Vi har mellan 25/ 35 c.

Vagarna ar valdigt varierande. Stora hal och vagarbeten som inte kommer att bli klara under var livstid. TUNG trafik med ALLT hogst uppe pa lasset. Sand och rod ofta blot , hal lera. Vi provas! Resenarer hjalper varandra med tips och information om vagar och platser att undvika eller se. Vi ar tacksamma for allt.

Nu kommer vi att dra vidare till Malawi. Det blir spannande att se hur gransovergangen gar for den har rykte om sig att vara jatteknepig.

Anette Bovin. Om du i ditt gravida tillstand laser detta sa hade du ratt! Det finns visst tvattmedel i Afrika. Man behover inte dra med sig allt. Mycket gar att fa tag pa med lite detektivarbete..

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.