Umeå 2004-06-20 av Carola

What goes around comes around…
Mc-vänner i nöd.
Torsdag 10 juni tog Harry som vanligt en sväng förbi “vår” mc affär Two Wheels. Där kom han i samspråk med två tyska män, Jörg och Ralf, som stod med pannorna i djupa veck. De skulle göra en två veckors semester tour till Nordcap med en BMW K100 -92 och en KTM 950S -03. I Sorsele hade dock BMW´n fått fel på rotorn till generatorn. Ingen sådan fanns att ordna i bygden. En vänlig man ringde och ordnade så att mc och förare kunde åka buss till Umeå. Efter ett minnesvärt bussbyte i Lycksele, då mc´n flyttades på ramp mellan bussarna, kom de så till Umeå och Two Wheels. Inte heller i Umeå fanns en sådan del att frambringa så nu stod de strandade i Umeå med en veckas semester kvar.

Harry funderade på deras tragiska situation under dagen och ringde mig för att kolla om jag också tyckte att de kunde bo hos oss. Självklart! Finns det hjärterum så finns det… När han slutade jobbet för dagen körde han förbi Two Wheels för att se om killarna fortfarande var kvar. Det var de och Harry erbjöd dem att stanna hos oss i vår gäststuga tills det rett ut sig med delen. Det blev många telefonsamtal innan Jörgs bror meddelade att han lyckats hitta den viktiga delen. Nu återstod att få den till Umeå. Detta visade sig vara en skräckhistoria i världsklass. BMW handlaren där delen fanns lovade posta den genast så att den skulle hinna nå Umeå under fredagen. Vid ett telefonsamtal några timmar senare förklarade han att han inte hunnit till posten. Brodern hämtade delen och körde till posten. En vänlig men oförstående dam lovade posta delen med express med nästa buss/flyg. Vid ett telefonsamtal någon timme senare hade hon slutat och ersatts med en lika oförstående man som inte kunde hitta igen beställningen i datorn. Delen var alltså kvar i tyskland och det var fredag kväll. Vi åt middag tillsammans medan Nordcap resenärerna nedstämda såg sin resa rinna ut i sanden. Vi gick igenom alla tänkbara kontakter som skulle kunna ha en sådan del i sitt garage. Vi ringde till och med till bekanta i Finland. Nu hade det blivit en landskamp Tyskland, Sverige Finland. Vem skulle lyckas få tag i delen först? Till slut lyckades Harry, mitt i natten, få ett tips via en bekant som är mycket kunnig på motorcyklar. I Obbola fanns tydligen en man som åkt BMW i hela sitt liv. Det han inte vet om dessa cyklar är inte värt att veta. För att ytterligare förhöja spänningen var alla mc-åkare i Umeå tydligen på väg till någon mc-träff på lördagen. Harry fick tag på “BMW Anders” i Obbola. Tro det eller ej men han visste exakt vilken del det rörde sig om. Dessutom hade han en fungerande sådan del. Visserligen satt den i en mc men om killarna ville så fick de gärna låna delen. Förutsättningen var att vi kom ut till Obbola på lördag morgon innan han åkte iväg på träffen. BINGO! Sverige vann!

Nordcap in sight!
Genast efter frukost åkte vi så iväg till Obbola. Det finns en alldeles speciell förståelse mellan folk som reser med motorcyklar. Anders är ett levande exempel på detta. Nu fick killarna skruva lös delen från hans mc. Den var deras “biljett till Nordcap”! Under tiden skulle den nya delen hinna till Stöcke. På väg hem skulle de stanna till här hos oss igen, återlämna den lånade delen och skruva dit den nya. Det var två lyckliga killar som vände kosan mot norr på lördag eftermiddag. På söndag kväll kom ett SMS som bekräftade att de nu nått så långt det går att nå på fastlandet. De skulle nu styra kosan söderut på Norska sidan. På tisdagen kom ett nytt sms. Det var “The-hell-trip-guys” som meddelande sitt “resque team” att kardanen på BMW´n rasat ihop totalt i Tromsö. Det blev alltså ytterligare en transport på bilflak för Jörgs motorcykel. Man kan ju bara föreställa sig hur han kände sig! I en bilverkstad lyckades man, till ett saftigt pris, fixa till kardanen så att den såg ut som ny. På fredag fick vi så återse våra vänner och installera dem i gäststugan. Vi hade ännu en mycket trevlig middag tillsammans. På lördag följde vi våra nya vänner en bit på väg mot Stockholm innan vi sade “aufwiedersehen”! Nu har vi ytterligare en anledning att åka till tyskland på mc-semester. Dessutom hade både de och vi troligen fått sommarens trevligaste minne även om det för Jörgs del blev lite väl dyrköpt…

///Long live autobahn! Carola 🙂

.

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.